Η Βατσουνιά βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από το Μουζάκι κοντά στα όρια με τον Νομό Τρικάλων και 43 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας. Χτι­σμένη σε υψόμετρο 480 μ., αραιοκατοικημένη είναι κυριολεκτικά πνιγμένη μέσα σε δάση από καστανιές, έλατα και δρύες. Η Βατσουνιά ανήκει στο στο δημοτικό διαμέρισμα του Μουζακίου και πολλοί την χαρακτηρίζουν ως «επίγειο παράδεισο»!

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Το βασικό εισόδημα των κατοίκων εξασφαλίζουν κατά κόρον η γεωργία, η κτηνοτροφία και το εργοστάσιο εμφιάλωσης μεταλλικού νερού. Το χωριό διαθέτει εξαιρετικό πόσιμο νερό, το οποίο σύμφωνα με χημικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους που έγιναν πριν πάρα πολλά χρόνια, είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας. Όμως τα πράγματα από την τότε χημική ανάλυση άλλαξα και όπως θα διαβάσετε παρακάτω, το νερό της Βατσουνιάς είναι κάτι παραπάνω από το καλύτερο νερό της Ελλάδος!

ΑΗΒ Γκρουπ ΑΕ

Φυσικό Μεταλλικό Νερό “Θεόνη”

Από το 2013 λειτουργεί η ΑΗΒ Γκρουπ ΑΕ, εργοστάσιο εμφιαλώσεως φυσικού μεταλλικού νερού «Θεόνη», στο οποίο απασχολούνται σε μόνιμη βάση η νέοι του χωριού και έχει βραβευτεί για πολλές συνεχόμενες χρονιές ως το καλύτερο νερό στο κόσμο. Το «Θεόνη» έχει κατακτήσει όλες της γωνίες του πλανήτη και συνεχίζει δυναμικά την ανοδική του πορεία. Μέσα στο 2018 ολοκληρώνετε και η δεύτερη γραμμή παραγωγής και εμφιάλωσης ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την εταιρία και φυσικά ανοίγονται νέες θέσεις εργασίες στις οποίες θα απασχοληθούν περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, κυρίως νέοι σε ηλικία.

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε

Επίσης λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΒΑΤΣΟΥΝΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «Υδροηλεκτρική Α.Ε.» και αποφέρει σημαντικά κέρδη στους μετόχους-κατοίκους της Βατσουνιάς. Στο Μετοχικό Κεφάλαιο της «ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ Α.Ε.»μετέχει η κοινότητα Βατσουνιάς με το 35% των μετοχών και κάτοικοι της κοινότητας με το 65% των μετοχών.

Υδροηλεκτρική Α.Ε.

Η Κοινότητα Βατσουνιάς μαζί με πολλούς κατοίκους ίδρυσε την Κοινοτική Επιχείρηση Λαϊκής Βάσης για την εκμετάλλευση των νερών της περιοχής και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 600 KW, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα νερά για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεών της. Το προϊόν (ηλεκτρική ενέργεια) αξιοποιείται άμεσα με την πώληση του στη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν σημαντικά έσοδα που χρησιμοποιούνται για την βιοτική ανάπτυξη της Κοινότητας. Η παραγωγή ενέργειας προέρχεται από τη χρήση ανανεώσιμης πηγής και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Αντιθέτως, προάγεται η εξοικονόμηση ενέργειας για την εθνική οικονομία, αφού η ΔΕΗ μειώνει την κατανάλωση εισαγόμενου καυσίμου που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

 ΙΣΤΟΡΙΑ 

Για την ιστορία του χωριού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες είναι ελλιπείς. Η ίδρυση του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολύ κοντά στον οικισμό, στη θέση «Παλιοκκλήσι», τοποθετείται το βασίλειο των αρχαίων Σελών. Οι Σελλοί, ήταν αρχαίο Ελληνικό φύλο της Ηπείρου. Ήταν κάτοικοι της αρχαίας Ελλοπίας, περιοχής κοντά στη Δωδώνη. Σύμφωνα με τον Όμηρο, οι Σέλλοι κατοικούσαν στην Δωδώνη όπου ήταν και οι ιερείς του μαντείου της Δωδώνης και μάλιστα τους αναφέρει ως «Χαμοκοίταμνοι ανυφτοπόδες» και αυτό γιατί οι Σέλλοι ιερείς του Μαντείου δεν έπλεναν τα πόδια τους για να έρχονται σε επαφή  με την Γη (Γαία) και να αντλούν την μαντική δύναμη που ήταν απαραίτητη για την ερμηνεία των χρησμών. Η Σέλλοι ή Ελλοί η Ελλοπες έζησαν έναν κατακλυσμό σύμφωνα με τον Αριστοτέλη μεταξύ Δωδώνης και Αχελώου, όπου ζούσαν εκεί με τους Γραίκους οι μετέπειτα Έλληνες.

Στους νεότερους χρόνους μαρτυρείται πως γύρω στα 1800 έγιναν πολλές αιματηρές μάχες στην ευρύτερη περιοχή. Στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, ο πληθυσμός του οικισμού ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς μετοίκησε εδώ μεγάλη ομάδα ατόμων από τα χωριά της Κόνιτσας της Ηπείρου.

Ο ποταμός Πάμισος δροσίζει με τα διάφανα και κρυστάλλινα νερά του το χωριό, καθώς διέρχεται από το κέντρο του οικισμού ξεδιψώντας τα γερασμένα πλατάνια και εκβάλλει στον Πηνειό. Ο αρχαίος Πάμισος στη βυζαντινή εποχή μετονομάσθηκε σε Πλιούρη και αργότερα σε Μπλιούρη. Στο Θεσσαλικό ιδίωμα, η έκφραση «έγινε μπλιούρι» σημαίνει ότι πλημμύρισε, γέμισε νερό. Αν μεταφράσουμε την αρχαία ονομασία του, τότε μπορούμε να δώσουμε την ίδια ακριβώς ερμηνεία με τις νεότερες, και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχει σχέση με το ύψος των νερών του, δηλαδή λεγόταν «επάνω από μισός» (πάν­μισός). 

Η παρόχθια βλάστηση είναι πλούσια και η ορνιθοπανίδα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τρεις είναι οι πηγές στην περιοχή της Βατσουνιάς, μία όμως από αυτές, η πη­γή «Σκλήθρο» είναι εύκολα προσβάσιμη. Οι άλλες δύο πηγές, «Σάμη» και «Γκούρα», δύσκολα προσεγγίζο­νται. Αξίζει κανείς, πεζοπορώντας μέσα από γραφικά μονοπάτια ή μέ­σω ενός αυτοκινητόδρομου καλής κατάστασης, να επισκεφτεί το δά­σος 7.000 στρμ. με δρύες, έλατα και καστανιές. Η θέα προς το θεσσαλικό κάμπο είναι μαγευτική από τις κορυφές «Καραβούλα» και «Τύμπανος· (υψ. 2.000 μ.), όπου σύμ­φωνα με τοπικό θρύλο πολύ παλιά, πριν εκατομμύρια χρόνια, δένανε ε­κεί καράβια. Αρκετά καλές είναι και η χλωρίδα και πανίδα των δύο κορυ­φών.

Ο Άγιος Παρθένιος

ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 

Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι τα σκευικά μνημεία της Βατσουνιάς. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου προσελκύει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, αφού η ίδρυση της στη θέση «Παναγιά» τοποθετείται χρονι­κά στο 16ο αι. και το εσωτερικό της είναι κατάγραφο από πανέμορφες τοιχογραφίες. Εξίσου αξιοπρόσεχτος είναι ο ναός του Αγ. Νικολάου, βασιλική με κίο­νες, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και χτίστηκε το 1900. Επίσης, η νεοανεγερθείσα εκκλησία του Αγ. Παρθενίου, όπου τελείται και το θρησκευτικό πα­νηγύρι.

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βατσουνιάς έ­χουν επίκεντρο τους το μήνα Αύγουστο. Στις 21/7 προς τιμήν του Αγ. Παρθενίου διοργανώνεται πανηγύρι στο χωριό στη θέση «Πλα­τάνια», με Εσπερινό, Θεία Λειτουργία, παράθεση γεύματος και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (παρα­δοσιακοί χοροί από Ομίλους, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.). Εορταστικό κλίμα επικρατεί επίσης στο πανηγύρι, που λαμβάνει χώρα στις 26/7 της Αγ. Παρασκευής στην ίδια θέση με θεία Λειτουργία και ολονύχτιο γλέντι με παραδοσιακές ορχήστρες (κλαρίνα) σ’ όλα τα κέντρα του χωριού. 

Η «ψυχή» του χωριού, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βατσουνιάς είναι αρκετά δραστήριος και κάθε χρόνο διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις με κορυφαία το Αντάμωμα των Βατσουνιωτών το οποίο λαμβάνει χώρα στις 13 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξιοσημείωτο είναι και το River Party. Έχει γίνει πλέον θεσμός και είναι ενα απο τα δημοφιλέστερα πάρτι της ευρύτερης περιοχής και συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες νέους οι οποίοι διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό το άκουσμα ξένης και ελληνικής μουσικής. Οι DJ’s, οι τραγουδιστές και η ορχήστρα φροντίζουν ο ρυθμός και το κέφι να χτυπάνε κόκκινο όλη νύχτα!

Ο σύλλογος επίσης διοργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες και από το 2017 διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία και συγκεντρώνει φιάλες αίματος για τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού. 

Το επίσης δραστήριο χορευτικό τμήμα συμμετέχει και αυτό με την σειρά του σε διάφορες εκδηλώσεις.

 

 ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 

Παραδοσιακό λουκάνικο με χοιρινό και πράσσο

Στους επισκέπτες του χωριού προτείνουμε να δοκιμάσουν ανεπιφύλακτα τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις, εκλεκτό τσίπουρο και μεζέδες στα καφενεία και τις ψησταριές του χωριού. Επίσης μπορούν να αγοράσουν εκπληκτικά, πεντανόστιμα τυροκομικά προϊόντα και κρέατα ντόπιας παραγωγής.

Ένας περίπατος στα όμορφα δάση της Βατσουνιάς, είναι ότι πρέπει για να σας χαλαρώσει και να σας ηρεμήσει από το άγχος και το στρες της πόλης.

H Βατσουνιά

Και φυσικά να μην παραλείψετε να απολαύσετε σε ένα από τα καφενεία η τις ψησταριές, τσίπουρο, συνοδευόμενο από μεζέδες φτιαγμένους με αγνά, φυσικά υλικά και σπιτική φροντίδα. 

Σχόλια

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.